Categoriearchief: Colums

Voetbal Vernieuwing

Beste heer Jan Dirk van der Zee,

 

Naar aanleiding van de kop van uw laatste kolom het volgende.

 

Wat mij het meeste irriteert is de arrogante manier waarop de KNVB denkt het voetbal te moeten veranderen. Let wel. Ik zeg veranderen. Niet verbeteren.

Winnaars van Morgen, zegt KNVB-woordvoerder Hans van Kastel.

 

Hij bedoelt waarschijnlijk. Winnaars van vandaag. Vraag maar aan Robin van Persie. Robin organiseert al 10 jaar het meest prestigieuze pupillen toernooi ( F en E tjes of alles onder 11 jaar) van Europa. Hij brengt het crème de la crème van Europa en zelfs Afrika bij elkaar.

Machester United, Manchester City, Tottenham, Sporting Lissabon, Borrusia Dordmund en Sparta Praag, ze worden allemaal van het veld gevaagd door de Nederlandse en Belgische clubs. In de laatste vier! finales stonden de Feijenoord en PSV-pupillen. De Premier Leagueclubs en de Duitsers waren al naar huis.

En juist bij die categorie gooit de KNVB alles over de kop. Onder19 ligt eruit, Onder 17 redt het niet. Maar daar wordt niets aan gedaan. Nee, waar het goed gaat daar moet zo nodig alles veranderd worden. De clubs worden gedwongen nieuwe doeltjes te kopen in allerlei vormen en maten. Er moeten allerlei veldjes worden gecreëerd in allerlei kleurtjes. Het resultaat? Clubs hebben meer leiders nodig, meer trainers nodig, kortom meer vrijwilligers. Zoals iedereen weet is dat een zeldzaam en uitstervend ras maar de KNVB heeft daar geen boodschap aan. In plaats van over voetbal wordt er steeds meer gediscussieerd over de vormen en maten van een veld. Zelfs het gewicht van de bal moet aan de eisen van de KNVB voldoen. En dat alles bij een groep voetballers die al aan de top van Europa staan.

Na afloop van elk toernooi (pupillen) staan de buitenlandse clubs in de rij met verzoeken om trainers en opleiders van Feijenoord en PSV langs te sturen, die hun uit kunnen leggen hoe hun pupillen net zo goed in de ruimte van een half veld kunnen spelen als hun eigen spelers.

Was Dirk Jan van der Zee daarbij? Waren de hoge heren van de KNVB daarbij? Waarschijnlijk niet en als ze er al wel bij waren hebben ze oogkleppen op gehad anders is dit hele proces niet te verklaren.

 

Als men bij de KNVB echt iets wil veranderen is het, het diploma en licentiestelsel wel. Hoe zo vraagt u zich af?

 

Ik leg het uit aan de hand van een voorbeeld.

 

Een gemiddelde amateurclub in de provincie heeft 300 leden waarvan 120 senioren en 180 jeugdleden. Van deze jeugd leden is 50% onder de 12 jaar en worden getraind door goed willende ouders, oud-voetballers of A-junioren die zelf de grootste moeite hebben om een bal naar dezelfde kleur te passen.

De groep die de KNVB dus wil gaan omvormen wordt dus getraind door leken die GEEN ENKEL diploma of opleiding in het voetbal hebben genoten.

En let wel. Geen verkeerd woord over al die vrijwilligers want zij doen het uit liefde voor de voetbalsport en werken meestal voor een heerlijke Rollade die zij elk jaar rond kerstmis ontvangen.

 

Dan de 120 senioren. Daarvan zijn tussen de 25 en 30 leden beschikbaar voor de selectie en vormen tezamen het eerste team en het tweede team van de club. Gemiddelde leeftijd rond de 24 jaar.

2 jongens van rond de 35 jaar. 4 jongens tussen de 28 en 30 jaar, 4 jongens tussen de 21 en 28 jaar en twee jongens van 18 jaar vormen het eerste team. U herkent dat.

De trainer van deze (bijvoorbeeld) 4e klasser heeft minimaal TC 3 en verdiend tussen de 5.000 en 7.000 euro per jaar en is vaak de duurste man en de grootste onkostenpost binnen de vereniging.

En wat kan zo’n man nou doen? Wat kan hij verbeteren? Wat kan hij die groep nog leren. Sorry, dat ik het moet zeggen maar het antwoord op die vraag is “helemaal niets”.  Die 4 tot 6 spelers van rond de twintig daar is nog wel wat aan te verbeteren maar de rest? Ik heb zelf 21 jaar voor een groep spelers gestaan in de 5e tot en met de 3e klasse en ben in het bezit van TC 2, maar er is bij elke club een groep spelers die je niet meer beter kan maken.

Leiders en bestuur weten dat en toch worden ze verplicht een dure gediplomeerde trainer aan te trekken.

 

Daar staat tegenover een groep kinderen tussen de 6 jaar en de 10 jaar die je nog álles kan leren. Die ook álles willen leren. Waar ontzettend veel te leren is en waar de BASIS moet worden gelegd voor hun verdere voetballeven.

En juist die groep wordt getraind door liefhebbers, ouders, vrijwilligers of a junioren.

Laat de KNVB DAAR nou eens iets aan doen. Wat?

 

Simpel, even Out of the Box denken.

Daar komt tie.

 

Standaard elftallen tot en met de 2e klasse mogen door iedereen die daarvoor in aanmerking wil komen worden getraind maar kinderen tussen de 6 en 10 jaar ALLEEN door een gediplomeerde trainer of trainers.

 

Hoe jonger hoe hoger de opleiding moet zijn. Je bereikt daarmee dat het grootste deel van de inkomsten van een club naar de jeugd toe vloeit in plaats van naar een klein groepje 30 jarige die in de meeste gevallen teren op de basis die in hun jeugd is gelegd. Vaak kan de aanvoerder dat wel doen of een van de meest ervaren speler of spelers. Bijkomend voordeel is dat, als de jongste jeugd wat ouder wordt, zij, met de basis die in hun jongste jeugd is gelegd, zelf leiding kunnen gaan geven aan een eerste of tweede team. We slaan zo twee vliegen in een klap. De geldstroom gaat voor het grootste gedeelte naar de jongste jeugd en daarmee leiden wij onze eigen trainers weer op als zij later in een eerste team of tweede team gaan voetballen.

 

Ga daar eens mee aan de gang KNVB in plaats van zinloze partijtjes te verzinnen van twee tegen twee die niet zelden eindigen in een eindstand van 15-1 of zelfs 21-0 waarbij in ieder geval twee spelertjes in het geheel niet aan de bal zijn gekomen. Leuk voor de grote clubs misschien maar de doodsteek voor de kleinere clubs die door de regeltjes van de KNVB zo wie zo geen geld hebben om te investeren in hun jeugd.

 

Tenslotte zult u zich afvragen. “Hoe kan het dan dat we nu al de beste van Europa zijn bij de pupillen?” Nou, simpel. Die komen via hun kleine dorpsclub toch wel terecht bij de grotere clubs die voldoende geld hebben om in de jeugd te investeren. Het merendeel echter niet. De kleinere clubs hebben steeds meer moeite hun opleiding op peil te houden en met de nieuwe maatregelen van de KNVB wordt dat steeds moeilijker. Daarmee  wordt het op termijn ook steeds moeilijker voor de grotere clubs om de krenten uit de pap te halen en zullen wij uiteindelijk onze voorsprong in Europa bij de pupillen zien verdwijnen.

 

Wordt wakker KNVB en lees dit nog eens voor tweede en derde keer door.

Het is zo simpel en zo voor de hand liggend dat niemand het ziet.

Maar het is wel de harde waarheid.

 

Hans Meijer

VV Stanfries in Appelscha

 

 

Verzonden vanuit Mail voor Windows 10