De Hond starten!

No.2                                                                                                                                                     28 mei 2002

De Hond starten!

 

Heeft u wel eens geprobeerd u hond te starten?. Nee?. Ik wel, vannacht nog.

U denkt misschien. Die Geitenbreier is nou echt gek geworden maar ik ga het u proberen  uit te leggen. Het menselijke brein is zo complex en er bestaan nog zoveel vragen over de precieze werking van onze hersenen dat nog geen enkele wetenschapper ons exact heeft kunnen vertellen hoe ze werken. We weten inmiddels wel dat door middel van stroomstootjes de hersenen geactiveerd worden bepaalde opdrachten uit te voeren, maar hoe precies en welke verbindingen er tussen de verschillende gedeeltes in de hersenen worden gelegd is nog steeds een groot raadsel. Neem nou de hersenen van een psychopaat. Hoe werken die en hoe zouden we de afwijkingen die er ontegenzeggelijk bij zo iemand zijn kunnen verhelpen. Vroeger zei mijn moeder altijd,”Elke gek heeft zijn gebrek”. Andere zeiden “Hij spoort niet”, of “Hij heeft ze niet allemaal op een rijtje”, “Hij is niet goed bij zijn hoofd” en vult u zelf maar aan.

De Canadese professor Stephen Hart heeft nu een methode ontdekt om te onderzoeken of iemand nou wel of niet een psychopaat is. Het is de z.g. PCLR- test, de Psychopathy Checklist Revisited.

Wereldwijd wordt zijn methode nu toegepast om de diagnose, wel of niet een psychopaat, vast te stellen.

Precies veertig vragen worden de patiënt gesteld over zijn karaktereigenschappen.

Het is vooral de combinatie’s van enkele eigenschappen die bepalen of iemand wel of niet een psychopaat kan worden genoemd. Doorgaans worden psychopaten gedefinieerd als gewetenloze criminelen. Toch bestaat er een vrij grote groep niet-criminele psychopaten. De criteria voor psychopathie zijn onder andere: onbetrouwbaarheid, roekeloos gedrag, impulsiviteit, oppervlakkige maar goede intelligentie, afwezigheid van nervositeit, een uitstekende realiteitszin, afwezigheid van irrationeel denken, lage frustratietolerantie, opgewonden en onaangenaam gedrag etc.etc. Dit zijn natuurlijk eigenschappen die, deels, bij ons allemaal voorkomen. En toch zijn we niet allemaal psychopaten. Het is juist de combinatie van meer dan vijftien of twintig van deze eigenschappen die ons definiëren als psychopaat.

Als we ons tot de criminele psychopaat beperken bestaat er een grote behoefte tot genezing. Bijna 20% van deze criminelen veroorzaken alle misdrijven in Nederland en 15 tot 20% van deze via tbs behandelde patiënten plegen na vrijlating opnieuw een ernstig geweldsmisdrijf. In Nederland worden steeds meer van deze “onbehandelbare” psychopaten opgespoord vastgezet om ze nooit meer vrij te laten. Ze komen terecht op z.g “longstay”inrichtingen. Op dit moment heeft alleen de tbs kliniek Veldzicht in Balkbrug zo’n “longstay”afdeling maar men beraad zich op het ministerie op uitbreiding daarvan.

“Met de PCLR-test zou je kunnen beslissen dat iemand na zes jaar tbs behandeling zonder progressie op de “longstay”terecht komt”, aldus zegt Hjalmar van Marle, tbs adviseur van de minister van justitie. Van Marle schat  het aantal “geheide”psychopaten in Nederland tussen de twintig en dertig personen.

Een onderzoek in Canada van professor Stephan Hart , de ontdekker van de PCLR-test en een van meest vooraanstaande experts op dit gebied, naar recidivisten na een tbs behandeling hadden een griezelige uitkomst. Psychopaten die in een kliniek behandeld waren bleken daarna meer delicten te plegen. Sterker nog, juist de psychopaten die tijdens hun behandeling het sterkst vooruit leken te gaan, pleegden daarna opnieuw delicten. Ze bleken uitstekend te hebben gesimuleerd.

Na zijn voordracht zei deze professor Hart letterlijk. “Nooit kun je zeker weten of de behandeling van een psychopaat succesvol is. Met de test kun je alleen vaststellen hoe slecht iemand te behandelen is.

De PCLR-test is een momentopname. Van Marle hoopt daarom dat gestoorde criminelen, als de proef slaagt, straks tenminste drie keer worden getoetst. Voordat ze voor de rechter verschijnen, tijdens de tbs behandeling en als een proefverlof in zicht komt.

 

Uit verder onderzoek naar de vaak  mysterieuze werking van de hersenen is inmiddels duidelijk geworden dat bij psychopaten geen of onvoldoende verbinding bestaat tussen twee belangrijke delen in de hersenen. Als men in de toekomst instaat zal blijken te zijn deze verbinding te herstellen zullen een groot gedeelte van de psychopaten kunnen worden genezen. Over maximaal 10 jaar verwacht men, door middel van het implanteren van een chip, die de twee delen van de hersenen gaan verbinden, deze behandeling te kunnen uitvoeren. Natuurlijk kleven er ook velen ethische vragen aan deze behandeling. Hoe ver mogen we gaan?. Mogen we rechtstreeks ingrijpen in de psyche van een mens?. Met deze ingreep zal het mogelijk zijn de denkwijze, het karakter, de gehele eigen ik van een mens te veranderen en aan te passen.

 

Tot slot kom ik even terug op de aanhef van deze column. Wees gerust het was gewoon een droom en dromen zijn bedrog. Toch?.

Maar als je droomt dat je je hond wil laten starten zoals je vroeger deed met je brommertje, dus hard ernaast lopen erop springen en hoppa aanslaan dat ding.

Ik weet het niet. Het is maar een droom, maar…. is dat normaal dan?. En echt in details. Ik droomde dat op een van de voorpoten de carburateur zat en daar het flottertje een paar keer moest indrukken. Weet u het nog voor wat extra benzine in de carburateur te pompen. Bizarre dromen en het komt allemaal uit die hersenen vandaan. Ik liep me rot met die hond maar aanslaan deed ie ook al niet. Ik vraag me echt af. Misschien heb ik straks ook wel zo’n chippie nodig.

 

De Geitenbreier

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *